Az autonómia felfedezése a TOCA-nál

Fiatal játékosok gyakran arról álmodnak, hogy úgy csavarják a labdát, mint David Beckham vagy kitérjenek a nyomás alól egy gyors és szenzációs labdaátvétellel, mint Zinedine Zidane. Ezen fiatalok közül sokan próbálják leutánozni kedvenc játékosuk stílusát a csapatedzéseken. Ugyanakkor az edzés alatt realizálják, hogy az edzők az egész edzésprogramot természetesen a csapat kollektív szükségleteikhez igazítják.

Mikor egy játékos elkezdi a TOCA Training-et használni, minden alkalommal a játékos speciális igényeihez igazodik az edzés, szabaddabbá téve a játékost, hogy a saját céljai felé közelítsen.

A TOCA számára fontos, hogy a játékos érezze az autonómiáját és támogatja hogy kihozza önmagából a legjobbat.

woman TOCA ball 01

“Amikor a csapatedzések nem elégítették ki a személyes igényeimet, saját kezembe vettem a jövőm”, állítja a TOCA alapító és 15 évig professzionális játékos Eddie Lewis. “Enyém volt a felelősség és megszületett a TOCA”

A TOCA Training az egyéni képzés edzésprogramok köré épül. A TOCA-nál a a játékos és az edző kapcsolata kulcsfontosságú a jobb eredmények eléréséhez és a játékos motivációjának fenntartásához. Egy órás edzés során az edző nem csak végigtol 15 gyakorlatsort, hanem aktívan közreműködik a játékossal minden passznál és labdaátvételnél. Ez a kétszemélyes edzésforma fókuszált odafigyelést jelent minden egyes játékos képességeire és igényeire.

A játékosnak megvan a szabadsága, hogy a TOCA edzéssort úgy kezdje, hogy egy hiányosság fejlesztésére vagy pozició-specifikus mozgásra fókuszáljon.

„A középhátvéd posztomhoz igazíthatom az edzést” - mondta D.C. United védőjátékosa Steve Birnbaum . „Például a gép balra mögém passzol, én átveszem a labdát és ki kell számítsam a mozdulatsort (anticipáció), hogy a szélső hátvédet vagy a középső középpályást válasszam a három cél segítségével. Ez egy nagyszerű eszköz arra, hogy élesen tartsam magam, miközben fejlesztem az erőnlétemet is.


"Teljesen élvezem a TOCA-t, mert fókuszálhatok a pozició specifikus mozgásra és gyakorlatokra."


woman TOCA ball 02

Minden gyakorlatnál a játékos maga dönt hogyan finomítsa játékát. A játékosnak megvan a lehetősége, hogy a TOCA-nál megszerezze azokat a specifikus képességeket, adogatási típusokat, melyekre egy hagyományos edzés során nincs lehetőségük. Ez biztosítja, hogy a játékosok aktív résztvevői és alakítói a saját képzési programuknak, nem csupán végrehajtói azoknak.

A TOCA-képzés olyan további környezeteket biztosít melyekben a játékos szabadon kifejezheti magát és gyakorolhat be új képességeket. Egy fiatal játékosnak fontos hogy kontrollálja saját döntéseit és edzéseit, ezáltal magabiztos, határozott játékos válik belőle a pályán. Természetesen a TOCA Edzők biztosítják a megfelelő környezetet, hogy a fejlesztés a megfelelő irányba tartson.

“Keményen dolgozunk azon, hogy közreműködő, motivált játékosaink legyenek és ne passzív alárendeltek. Egy egyszerű visszajelzés, mint például “Hogy érezted a fordulásokat a gyengébb lábbal? Nekifussunk megint?” már rengeteget segít, hogy a játékos sajátjának érezze a képzését.

boy TOCA ball 02

Mivel a TOCA edzők aktívabban bevonják és megértik a játékosaik igényeit, sokkal jobban fejleszthetik a játékosok labdakezelését, vele együtt az önbizalmukat, melyek éles stresszhelyzetben rengeteget jelent. Például egy csatár aki több száz, ezer befejezést gyakorolt a TOCA képzésen és mesterien elsajátította a kapáslövést, nagyszerűen fogja tudni alkalmazni élesben és így mérkőzést dönt el csapata javára.

A TOCA nem csupán elmondja a játékosnak mit tegyen, hanem megérteti a játékossal a gyakorlat mögött álló stratégiát és hogyan kapcsolódik az a játékhoz. A döntésmechanizmus érthető magyarázata segít motiválni a játékosokat, hogy miért és hogyan teljesítsenek a korábbinál hatékonyabb szinten.

Ha egy játékosnak nehézségei vannak az edzés során, az edzőink a megoldás-fókuszált technikát alkalmaznak a probléma-fókuszált helyett. Ez elősegíti a kognitív fejlesztés és elősegíti a játék mélyebb megértését és a kézségek beidegződését.


A TOCA Edzők tudják hogyan hozzák ki a legtöbbet a gyerekekből, anélkül hogy feláldoznák a játék örömét.

woman TOCA ball 04

Az egyéni képzés és az optimalizált oktatási környezet felszabadítja a játékost, hogy felfedezze és megtapasztalja komfortzónájának határait feszegetni a stúdión belül. A TOCA környezete lehetővé teszi, hogy a játékosok képesek legyenek hiányosságaikat fejleszteni. Ez tovább növeli a belső motivációt, az akaratot a magasabb szint elérése érdekében való munkához.

“A TOCA edzől tudják hogyan hozzák ki a legtöbbet a gyerekekből, anélkül hogy feláldoznák a játék örömét.” - Kristina Izumita, három TOCA játékos édesanyja - “Ha egy fiatal játékos nem élvezi az edzést, nem fog jelentős erőfeszítést pazarolni az edzésre. Az én gyermekeim fejlesztették képességeiket, elmélyítették a futballal kapcsolatos tudásukat és a játék szeretetét, annak eredményeként, hogy számukra szórakoztatóbbak ezek az edzések.”

TOCA célja nem csupán a játékos képességeinek fejlesztése, de nagyban fókuszál arra, ami a játékosnak fontos és hogyan lehet az önbizalmát növelni a stúdióban és a változatos környezetekben.

Sikeres, magabiztos játékosok önállóan játszanak; azzal hogy nagyobb szerephez jutnak az edzéseik során, a TOCA segít növelni magabiztosságot és támogatja őket, hogy a szerzett új képességeikkel bátran lépjenek pályára. Ezzel a játékosok felfedezték az önállóság erejét a TOCA-nál.

Find your best!

Top